Egypte achtergrondinformatie

Egypte in het kort

Een uitgestrekt woestijngebied dat wordt doorsneden door het smalle, vruchtbare Nijldal: dat is het heersende beeld van Egypte, het land waar Afrika, Azië en de mediterrane wereld elkaar ontmoeten.

Deze wereld, bakermat van de faraonische beschaving – een der glansrijkste beschavingen uit de Oudheid – werd begeerd en bezet door de grootste wereldmachten. Na de Romeinen, Grieken, Byzantijnen, Arabieren en Ottomanen bloeide het land op met de pracht en praal van het islamitische Oosten. Aan het begin van de 19e eeuw heeft Egypte ervoor gekozen zich open te stellen voor de westerse wereld. De economische modellen van die wereld en de duurzame betrekkingen die ermee werden aangegaan, waren beslissend voor de toekomst. Maar deze leidende staat binnen de Arabisch-islamitische wereld blijft een ontwikkelingsland met een onstuimige demografie.

Het is een gecompliceerde situatie, die echter niets afdoet aan de gastvrijheid van een bevolking die hecht aan haar tradities en trots is op haar erfgoed.